Wat ik altijd het leukste vind aan boodschappen doen of naar markt gaan, is om allerlei lekkere dingen te kopen en er vervolgens wat mee te maken. Wat dat dan wordt, groeit langzaam in mijn hoofd terwijl ik rond loop te struinen en al die heerlijkheden zie. Als ik dan bij de visboer sta, kan ik meestel niet kiezen en koop dan meerdere dingen waarvan de helft bij thuiskomst in de vriezer beland. Ook altijd fijn voor later in de week;-)
Zo heb ik vrijdag weer eens steurgarnaaltjes gekocht. We aten dat vroeger heel vaak maar op de een of andere manier haal je sommige dingen uit je kookrepetoire. Maar aangezien mijn man er dol op is, heb ik ze gehaald En wat was het weer lekker. Gewoon pellen en eten met een schaaltje knoflookmayo. De knoflookmayo maak ik van mayonaise met een scheutje yoghurt, peper, zout en wat uitgeperste knoflook. Als de garnalen roze zijn, zijn ze klaar voor gebruik en hoef je er niets aan te doen. Ze zijn dan al gekookt.
Als hoofdgerecht hebben we pasta met vongole gegeten. Ook zo ontzettend lekker! De vongole kun je ook zonder pasta eten als voorafje met een stukje brood. Voor de pasta heb ik in een pan een uitje met een half rood pepertje zachtjes laten smoren in wat olijfolie. Als je de zaadlijsten en de pitjes uit het pepertje haalt, is hij niet zo heet. In een grote pan met flink veel zout heb ik eierspaghetti laten koken en die heb ik vervolgens bij de uien gedaan. Knijp er een teen knoflook over uit en hussel goed door elkaar. Dit is zo ook al lekker.
Voordat ik de pasta op zet, snij ik een flinke bos peterselie fijn met twee teentjes knoflook en wat zout en peper. Ik neem meestal platte peterselie omdat krulpeterselie zo hard is. Als de pasta in de pan zit, bak ik de peterselie heel zachtjes in de olijfolie. Giet er een flinke scheut witte wijn bij en zet het vuur hoger. Doe nu de vongole in de pan en dek toe met een deksel. Binnen een paar minuten zijn ze gaar! Even bij blijven en kijken of ze open gaan. Doe de pasta in mooie diepe borden en schep er wat vongole over met wat van het kookvocht. Je kunt er nog wat brood bij geven om alle sappen uit het bord mee op te eten;-)
En last but not least hebben we pannekoeken Suzette gegeten. We hadden tussen de middag pannekoeken gegeten en er waren nog een paar over. Dus..... Nou ben ik er dol op maar ik heb geen idee hoe je ze maakt. Heb de pannekoeken opgewarmd in een pan. In een diepere pan heb ik een klontje boter laten smelten. Hierbij heb ik sinaasappelsap gedaan met poedersuiker. Daarna nog wat stukjes sinaasappel erbij en zachtjes warm laten worden. Op het bord leg je een pannekoek en op een kwart daarvan leg je wat van het sap en de sinaasappel. Vervolgens klap je de pannekoek dubbel en nog eens dubbel. Giet daarover weer wat sap en stukjes sinaasappel en wat poedersuiker en maak af met wat cointreau die je even flambeert. Dat kun je doen door wat cointreau op een lepel te gieten en bij de gaspit te houden. Hij gaat dan branden (geen steekvlam ofzo) en je kunt hem over de pannekoek gieten. Voor de kinderen heb ik de pannekoek gevuld met aarbeien en slagroom. Ook geen straf!
Ik zou zeggen: Op naar de Albert Cuyp! Of de biologische zaterdag markt!
No comments:
Post a Comment