Via het dictee van mijn jongste zoon zijn we er achter gekomen dat je barbecue met een c schrijft! Omdat je het altijd over de bbq hebt, dacht ik automatisch dat je het woord met een q schrijft maar schijnbaar komt dat uit het Engels/Amerikaans. Weet je dat ook weer. Maar gezien het prachtige weer wil ik graag een heel lekker recept met jullie delen;-) Omdat wij van alles op de bbq gooien, heb ik ooit een soort grilplaat gekocht die je gewoon op het rooster legt. Hij heeft een platte en een geribbelde kant. De platte kant is ideaal voor pannekoekjes en voor een mooie moot zalm.
Omdat een grotere moot altijd van dik naar dun loopt is het heel handig om de vis aan de vel kant in te snijden. Op deze manier is ook de dikke kant sneller gaar en trekken de kruiden lekker in de vis. Ik neem altijd de kruiden die ik in huis heb maar vrienden van de zalm zijn natuurlijk: peterselie, basilicum, dille, venkel, kervel. Meestel kies ik voor peterselie en dille. Die snij ik dan fijn en meng ze met olijfolie samen met wat limoenrasp en limoensap. Je snijd het vel van de vis in en dan smeer je het kruidengoedje in de openingen. Doe hem daarna even in een plastic zak in de koelkast zodat de smaken lekker in de vis kunnen trekken. Zout en peper voeg ik pas toe als ik de vis op de plaat leg.
Zorg ervoor dat de plaat goed heet is voordat je de vis er op legt. Je legt de vis met het vel naar beneden op de bbq. Het vel zorgt ervoor dat de vis niet aanbrandt. Je hoeft hem dus niet om te draaien. Als je een heel groot stuk hebt, zul je merken dat het dunnere staartstuk eerder klaar is. Dit kun je dan alvast opeten want de vis moet een beetje roze zijn aan de binnenkant. Anders wordt hij te droog en dat is zonde! Het dikke stuk kun je toedekken met het deksel van een braadpan zodat hij meer warmte heeft om te garen. Je kunt de vis zo van het velletje af scheppen en direct opeten. Heerlijk!
Veel succes!
GM
No comments:
Post a Comment