[googlef4ba090ba9c17c4d.html] GMcooking: Lekkere groentes

Thursday, June 23, 2011

Lekkere groentes

Wat toch te doen met al die groentes die in grote getalen van de schooltuin/moestuin komen? En het zijn voornamelijk courgettes, bietjes en worteltjes. Nou ben ik persoonlijk gek op bietjes maar daar zijn de meningen over verdeeld! Wat ik lekker vind is om ze even te koken of te roosteren. Om verse bietjes te koken snijd je het loof van de biet af maar laat de biet intact omdat hij anders gaat bloeden tijdens het koken. Zo noemen ze dat dan. Het water wordt heel rood van al het sap dat uit de bietjes loopt. Na ongeveer 25 minuten zijn ze klaar en spoel je ze af met koud water. Hierdoor laat het velletje gemakkelijk los. Dat snij of wrijf je eraf en dan zijn ze klaar voor gebruik. Ook het kontje eraf snijden!



Vervolgens snij ik ze in dunne plakjes en leg ze op een mooi plat bord en besprenkel ze met een dressing van olie, balsamico, zout, peper, beetje honing en eventueel dille. Mijn broer doet er ook nog sinaasappel partjes tussen. Ook lekker! Als je het zonder sinaasappel doet, kun je er wat feta of geitenkaas over heen brokkelen. Of je maakt een salade met fijn gesneden biet, appel, komkommer en feta. Ook heel lekker!

Je kunt bietjes ook roosteren in de oven. Doe ze dan in een ovenschaal met een deksel of in dubbeldik aluminiumfolie waar je een soort zakje van maakt. Neem kleine bietjes in de schil, doe die in het folie of in de overschaal en doe daar 10 el balsamico, 6 el olijfolie, lekker kruiden als tijm, oregano of marjoraan en tenslotte 3 hele knoflooktenen bij. Moeten zeker een uur in de oven op 200 graden. Maar hou ze wel in de gaten. Ze kunnen beter op een iets lagere temperatuur en dan ruim anderhalf uur.

Een bietenrisotto is ook heel lekker. Als je je nou altijd hebt laten weerhouden door het vele roeren en ingewikkeldheid dan is nu de tijd aangebroken om het op de GM manier te doen! Makkelijk dus;-)

Neem een lekkere braadpan en fruit daarin een uitje. Maak tegelijkertijd in een pannetje een liter bouillon. Allerlei soorten bouillon zijn goed maar denk vooral aan kippen, groente of paddestoelen bouillon. Doe een knoflookje bij de uien en eventueel wat tijm en blus af met wat witte wijn. Hoeft niet maar is wel erg lekker! Doe er nu een flinke lepel bouillon bij of meer totdat de rijst een beetje onderstaat. Roer goed en  laat staan. Als het meeste vocht verdampt is doe je er weer een lading bouillon bij en zo ga je door tot de rijst gaar is. Hij moet niet droog zijn dus wees niet zuinig met de bouillon. Ik vind hem zo al lekker maar je kunt hem afmaken met een flinke klont boter. Pureer de helft van de bietjes en roer die door de risotto. De andere helft van de bietjes snij je in kleine stukjes en doe je er ook door. Afmaken met verse parmezaanse kaas en geroosterde pijboompitjes.



Maar wat te doen met al die courgettes in overvloed? Ik vind sommige courgettesoepjes nog al laf. Maar met wat toevoegingen wordt 'ie al gauw wat spannender. Zo heb ik hem vandaag gemaakt met een uitje, wat knoflook, wat verse tijm en salie. Bak dat even in een pannetje en doe daar dan 1 gesneden courgette in. Nog even meebakken. Voor een beetje pit heb ik er wat worchestershire saus door gedaan. Roer alles goed door en giet er dan een halve liter paddestoelenbouillon bij. Was een goede tip van een vriendin van mij en ik moet zeggen dat hij daardoor een rijkere smaak krijgt. Kopen dus die bouillon want ik gebruik hem nu heel vaak! Als de courgette gaar is en dat is vaak al na 15 minuten, pureer je de soep. Klaar is kees!  Je kunt er ook nog wat santen of kokosmelk aan toe voegen. Ook heel erg lekker! Schep de soep in een diep bord en bestrooi met wat parmezaanse kaas of wat zachte geitenkaas.

Mijn moeder plukt de courgettes als ze nog klein zijn. Ze maakt er mooie slierten van met de kaasschaaf en doet ze door de salade.

Nou groenteze en maak er wat lekkers van!

Groetjes,
GM

No comments:

Post a Comment