[googlef4ba090ba9c17c4d.html] GMcooking: Vive la France!

Tuesday, June 21, 2011

Vive la France!

Kindje was vandaag ziek thuis dus hebben we samen even naar het kookprogramma van Raymond Blanc gekeken. Was het van de week tegen gekomen en heb het toen gauw even opgenomen om het te bewaren voor a rainy day. Raymond Blanc is een heerlijke (kleine) Fransoos die met veel bezieling en humor over eten praat. Hij kookt in een prachtige keuken met allerlei hulpchefs om hem heen die spullen voor hem pakken, klaar zetten en schoonmaken. Lijkt me heerlijk! De sfeer in de keuken is niet zoals bij Gordon Ramsay zullen we maar zeggen. Raymond straalt een rust uit die mij heel gelukkig maakt. Zo moet koken zijn.

Ondertussen gaat er wel eens wat mis bij Raymond. Zo laat hij dikker klodders saus naast zijn kom druppen en valt het handvat van zijn pastamachine eruit. Heb ikzelf ook altijd ruzie mee;-) Maar de dingen die hij maakt......zucht. Ondertussen loopt Emma Thompson door het beeld omdat zij in de keuken kookles heeft.......zucht. Veel zuchten dus van mijn kant en daarom een recept voor een simpele pistou soep.
Heb hem zelf nog niet gemaakt maar het moet goed gaan.

Pesto soep

Wat ik het leuke vind van deze soep is dat je hem met allerlei soorten groente kunt maken. Hij koos voor ui, venkel, snijbonen, courgette en wortel. Snijd de groenten in gelijke stukken en doe ze in een pan met grote bodem. De pan moet goed heet zijn met olie erin. Zet het vuur zachtjes en laat de groenten zachtjes bakken met wat zout en peper. Het is de bedoeling dat de groenten zoet worden. Doe er dan gekookt water bij en laat het 5 minuten hard koken.

Ondertussen maakt je de pesto. Hij blancheert de basilicum 5 seconden (in kokend water leggen) en laat ze dan schrikken in koud water. Hierdoor blijft de basilicum mooi helder groen als je hem in de blender doet. Leuk om te weten want ik eindig altijd met een bruinige smurrie. Die wel lekker is maar toch! Doe de basilicum (bosje) vervolgens in de blender met 2 of 3 uitgeknepen tenen knoflook, 100 ml olie, 30 gr geraspte parmezaanse kaas en wat zout. Proef even of je hem lekker vindt of dat er nog wat zout bij moet. Hij gebruikt geen pijnboompitten in de pesto.



Snijd een grote, dikke tomaat met velletje, zaadjes en alles in kleine stukjes en doe die bij de soep. Laat het nog 1 minuutje meekoken. Haal de pan van het vuur en schep wat soep in een diep bord. Doe twee dikke lepels pesto in de soep en roer goed door. Leg er wat croutons in en schaaf er verse parmezaan overheen. Klinkt goed toch?

Hij vertelt dat hij bijna nooit bouillon gebruikt in zijn soepen. Dat de smaak echt van de groenten komt. Moet wel zeggen dat als een kok het over een snufje zout heeft, hij vaak voor mijn gevoel twee snufjes zout gebruikt. Wij zijn allemaal voorzichtig met zout maar in de professionele keukens gaat er heel wat doorheen. Was laatst in een keuken van het theater in Apeldoorn. Daar stond gewoon een pak zout in de keuken. Ze deden schijnbaar niet eens de moeite om het in een bus te doen. Ik kook wel eens met Maarten Jan van Peas catering. Als hij me vraagt om iets te proeven en ik vind het lekker van smaak dan doet hij er nog wat zout bij. Als een gerecht de oven in gaat bijvoorbeeld verliest het altijd iets aan smaak. Daar moet je dus rekening mee houden. Gewoon zeezout gebruiken. Schijnt nog goed te zijn ook. Nieuwe studies.... Straks blijkt chocolade nog goed te zijn. Daar zouden ze eens een nieuwe studie aan moeten wijden;-)

Aan de slag dan maar en lekker mijmeren over allerhande zaken terwijl je aan het hakken bent. Wel die vingers in de gaten houden!

Dag, dag
GM

No comments:

Post a Comment