[googlef4ba090ba9c17c4d.html] GMcooking: Niks in huis, zucht..

Sunday, June 19, 2011

Niks in huis, zucht..

Je kent ze wel die dagen dat je een echo hoort in je koelkast. Voor dat soort momenten heb je een recept nodig met alleen maar basics. Nou zei mijn schoonmoeder gisteravond heel terecht dat mijn basics niet haar basics zijn. Dat is natuurlijk zo. Ik heb een redelijke voorraad kruiden voor bijvoorbeeld een curry. Maar het zijn kruiden die makkelijk verkrijgbaar zijn bij de supermarkt en je zult ze vaker gebruiken als je ze eenmaal in huis hebt! Zeker als je vaker recepten van dit blog gaat maken;-)

Nou vertelde ik al dat ik niet graag iets maak met een recept naast me maar hiervoor maak ik graag een uitzondering. Ik heb het bij Nigella van haar website geplukt. Het was daar opgezet door een lezeres en later kwam ik het recept weer tegen in een kookboek van Delia Smith. Zo zie je maar weer!

Nou hoor je van meerdere kanten dat we meer linzen en kikkererwten moeten eten maar ik had geen idee wat ik met linzen aan moest. Ondertussen weet ik er wel raad mee en dit is 1 van de lekkerste recepten.
Je hebt meerdere soorten linzen. Ik heb meestal twee soorten linzen in huis: De rode linzen zijn heel snel klaar en gaan lekker in de soep of in een dahl. Je kunt ze ook aan een stoofpot toevoegen als de saus te dun is. De grijze/groene linzen moeten langer koken en zijn ook heel geschikt voor salades omdat ze hun vorm goed behouden. De rode linzen koken helemaal stuk.

Eieren en linzen curry

Pak een koekenpan en bak daar de volgende zaden droog in. Dat wil zeggen: zonder boter of olie. Je weet dat ze klaar zijn als je ze gaat ruiken. Doe ze vervolgens in een vijzel en maal ze fijn. Als je geen vijzel hebt dan moet je iets verzinnen met zware koekenpan of een deegroller. Of misschien de staafmixer?
1 tl komijnzaad
1 tl cardamonzaad (heerlijk)
1 tl korianderzaad
1/2 tl fenegriekzaad (toko of anders weglaten)
1/2 tl venkelzaad

Mocht je geen komijnzaad hebben maar wel komijnpoeder, gebruik dat dan.



1 ui in plakjes
2 grote tenen knoflook in plakjes of geraspt
1 chilipeper/gedroogde chili/chilipoeder afhankelijk van waar je van houdt of wat je in huis hebt.
1 stuk verse gember, geraspt

Gember heb ik altijd in mijn groentela liggen. Je kunt het voor heel veel dingen gebruiken en het blijft soms wel een maand goed in de koelkast. Gewoon bij de supermarkt. Snij er een stuk af, schil het en haal het over de fijne kant van de rasp.

Doe de ui met wat olie in de pan totdat hij wat zachter is. Doe er de knoflook, gember en chili bij en bak 30 seconden. Zet het vuur niet te hoog anders verbrandt de knoflook.

Doe er nu de zaden uit de vijzel bij en schep er een
1/2 tl koenjit/kurkuma bij. Roer alles lekker door elkaar. De koenjit zorgt ervoor dat alles een gezellig geel kleurtje krijgt.

75 gr groene linzen
1 blik kokosmelk
rasp en sap van 1 limoen
200 ml heet water
4 gekookte eieren

Optioneel
mango chutney
verse spinazie

Doe de linzen, de kokosmelk, het water en de limoenrasp door  het uienprutje, deksel erop en laat 35 tot 45 minuten pruttelen. Proef even of de linzen gaar zijn en haal de pan van het vuur. Doe er nu het sap van de limoen en eventueel de chutney en de spinazie door. Leg een ei in 4 stukken op een bord en lepel er een flinke schep curry overheen. Je kunt er natuurlijk wat verse koriander of peterselie over strooien! Heerlijk!



Om dit soort gerechten bij de hand te hebben, heb ik voor mijzelf een receptenschriftje gemaakt. Daarin schrijf ik recepten die ik echt lekker vind en die ik dan niet meer hoef op te zoeken. Van wie was het ook alweer en in welk deel van Jamie bijv? Is wel een aanrader. En ook een leuk idee dat je dat later achterlaat!

Ben benieuwd wat jullie er van vinden. Gewoon proberen!

Tot later,
GM

PS Heb hem gisteren maar voor mezelf gemaakt want 1 kind wilde patat, andere kind was ziek en manlief was ook ziek! Wat moet ik dan eten? Had geen zin om 45 minuten te wachten.... Toen kreeg ik het briljante idee om het water achterwege te laten en een blikje linzen te gebruiken. Toen was het in een kwartiertje gepiept! En dat is dus wat je op de foto ziet. Een salade erbij en klaar is Kees. Nigella zegt altijd dat je in een maaltijd een ingredient moet laten echoen. (puntjes op de e er even bij denken) Dat wil zeggen dat je in de curry bijvoorbeeld limoen rasp en sap gebruikt en in de salade ook. Beetje avocado, komkommer, pompoenpitten en avocado erbij en smullen maar. Slimme meid die
Nigella;-)

No comments:

Post a Comment