[googlef4ba090ba9c17c4d.html] GMcooking: Pasta zelf maken....

Tuesday, July 12, 2011

Pasta zelf maken....

Na het bezoek aan de Albert Cuyp lag er al een week een zak pastinaken op mij te wachten in de groentela. Een vriendin vertelde mij dat je ze gewoon kunt koken net als wortels maar mijn kinderen houden niet van gekookte wortels dus... Toen we vervolgens de week daarop in de bijenkorf aan het neuzen waren, viel mijn oog op een zakje harde meel om pasta en pizza mee te maken. Thuis gekomen zag ik de pastinaken en bedacht me dat die als vulling konden dienen voor ravioli. Daarom heb ik nog even Raymond Blanc bekeken en hij liet zien hoe je ravioli kunt maken.

Pastadeeg

Strooi 250 gram meel op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Doe hier 2 eieren en 1 eierdooier in, wat zout en wat water. Kluts nu met een vork de eieren en ga roeren. Roer er steeds meer meel door totdat je een deegklont hebt. Niet een gat in de dam maken anders loopt alle ei van het aanrecht af. Dit is ook heel leuk voor kinderen om te doen. Vervolgens ga je het deeg goed kneden totdat het soepel voelt. Als het korrelig blijft kun je nog wat water toevoegen. Leg het deeg een half uur in de koelkast. Als je het eruit haalt is het heel zacht en soepel.

Nu kun je het deeg gebruiken voor lasagne, pasta of ravioli. Als je geen pastamachine hebt zul je het moeten uitrollen met een deegroller;-) Gelukkig heb ik ooit zo'n pastamachine gekocht die het leven wat makkelijker maakt. Verse pasta kopen is trouwens nog makkelijker. Voor degenen die wel een machine hebben: Het is heel handig om van de pasta een lus te maken als je hem aan het rollen bent. Je zet hem op standje 1 en als het stukje dat je afgesneden heb er bijna door is maak je het begin vast aan het einde en draait het erdoor. Nu heb je een lus! Misschien wist je dit al maar ik nog niet en het is zo veel handiger. Werd er helemaal blij van.

















De pastinaak heb ik gekookt, gepureerd en vermengd met peper, zout, thijm, parmezaan en wat harissa om hem wat meer pit te geven. Vervolgens leg je een stukje pastavel neer met een bolletje pastinaak erop. Pak nog een stukje pastavel en leg dit erover heen. Zorg ervoor dat er geen lucht tussen de vulling en de pasta zit. Dat is heel belangrijk! Druk de pasta op elkaar en snij de randjes er van af met een vormpje of een klein glaasje/kommetje. Nu kun je randjes van de ravioli nog even goed aandrukken. Gebruik bloem om ervoor te zorgen dat de pasta niet aan het aanrechtblad vastplakt. Als je de ravioli's laat drogen op bakpapier, bestrooi dit dan eerst met bloem want bij mij bleven ze plakken aan het bakpapier en heb ik er nieuwe onderkantjes op moeten plakken. Brilliant idee van Sophia! Ik had ze al bijna in de prullenbak gegooid!

Even koken in een grote pan met flink gezouten water en opdienen met zachtjes gesmolten gezouten boter en geraspte parmezaanse kaas. Moet erbij zeggen dat het wel een klus is maar heel gezellig om te doen op een zondagmiddag. Zo waren wij zondag met z'n allen aan het koken. Manlief stond groenten te grillen op het balkon, schoonzus was pasta aan het draaien en ik was de saus voor de overgebleven pasta aan het maken. Ik had vrijdag namelijk 500 gr bloem gebruikt en dat was iets teveel;-) Van de rest van het deeg hebben we gewone pasta gedraaid.

Zondag in de agenda zetten dus!
GM

No comments:

Post a Comment