[googlef4ba090ba9c17c4d.html] GMcooking

Thursday, September 8, 2011

Koken op vakantie:-)

Wat is er nou fijner dan koken op vakantie? Koken voor elf man op vakantie! Zo stonden mijn schoonzus en ik elke avond voor de uitdaging om een goede maaltijd op tafel te zetten voor zes volwassenen en vijf kinderen. Nou houden we allebei van koken (neem altijd mijn eigen snijplank en mes mee op vakantie en zij ook) dus dat zat wel snor. Het leuke is ook dat je heel veel van elkaar leert terwijl je aan het koken bent. Zij had bijvoorbeeld een potje ingemaakt gember mee dat ze in heel veel gerechten doet. Dit is werkelijk heel lekker! Heb vandaag bij de AH een potje gemberjam gekocht. Kijken of ik daarmee hetzelfde effect kan bereiken!

We hebben veel kip gegeten want dat vond iedereen lekker en doet het goed op de bbq (een gas bbq van weber!). We kochten dan van die kippendijen zonder bot. Voor de vegetariƫrs onder ons hadden we in plakken gesneden tofu die we in dezelfde marinade deden. Of we gebruikten van die hele grote paddestoelen waarvan ik de naam even kwijt ben. Oh ja, portobello's! In ieder geval wisselde de marinade telkens maar je moet letten op de balans tussen zoet, zout en zuur. Meestal ging er in ieder geval hetvolgende in: olie, knoflook, ui. Voor zoet kun je dan kiezen uit honing, ketchup, maple syrup of gembersiroop. Voor zout kun je kiezen uit zout, soja, ketjap, en voor zuur is er limoen, citroen, azijn. Vervolgens zijn er dan nog kruiden die je kunt gebruiken.....

Zo kun je alle kanten op en pas je de marinade aan aan de rest van de maaltijd. Bij een oosterse maaltijd doe je er geraspte verse gember, lente uitjes, sojasaus, honing, limoen, (sesam)olie in. En dan kun je nog kruiden als kurkuma, koriander, peterselie, komijn en paprikapoeder of kerrie gebruiken. Experimenteer er maar op los.

Groetjes,
GM

No comments:

Post a Comment