[googlef4ba090ba9c17c4d.html] GMcooking: mascarponetaart met chocolade en sinaasappel

Tuesday, January 17, 2012

mascarponetaart met chocolade en sinaasappel

Dit is een heerlijke taart uit het Jamie Oliver boek met de gelijknamige titel. Het is echt weer eens iets anders en werkelijk verrukkelijk!

Eerst moet je de bodem maken en blind bakken. Dat wil zeggen dat je hem in de oven doet met een vulling die je telkens opnieuw kunt gebruiken zoals elke vorm van gedroogde bonen ofzo. Ik heb een pot met bonen die ik gebruik, weer laat afkoelen en weer opnieuw gebruik. Je moet er wel even een bakpapiertje onder doen. Zo worden de bonen niet vies en kun je ze makkelijk weer in de pot terug gieten:-)

250 gr boter
200 gr poedersuiker
mespuntje zout
500 gr bloem
rasp van 1 citroen
4 eiedooiers
2-4 eetlepels koude melk of water

Roer de boter zacht met de poedersuiker en het zout. De de bloem, de eierdooiers en de citroenrasp erdoor. Wanneer het mengsel er als grof broodkruim lijkt, voeg er dan de koude melk aan toe. Vorm er snel een bal van zonder het deeg te veel te kneden. Vorm een dikke worst van het deeg en doe in folie in de koelkast voor tenminste 1 uur.

Snijd dunne plakken van het deeg en bekleed hiermee de vorm. Je hebt genoeg deeg voor deze taart en nog een klein appeltaartje ofzo.

Bak de bodem blind in 15 minuten op 180 graden en laat hem afkoelen.

Maak de vulling terwijl de bodem staat af te koelen.

250 gram ricotta
250 gram mascarpone
125 gram poedersuiker
rasp van 3 sinaasappels (kan ook van perssinaasappels zijn)
zaad van 2 vanillestokjes
2 eieren gesplitst
100 gram pure chocolade grof gehakt
1 ei losgeklopt
poedersuiker voor het bestrooien

Doe de 2 eiwitten in een kom en klop ze stijf. Klop in een andere kom de ricotta, mascarpone, poedersuiker, de sinaasappelrasp, het vanillezaad en de eierdooiers glad. Spatel het eiwit voorzichtig door deze massa en giet het in de taartvorm. Verdeel de chocolade over de taart en druk het een beetje in de vulling. Maak vervolgens wat lange slierten van het deeg en leg die over de vulling net zoals je dat doet bij een ouderwetse appeltaart. Bestrijk dit met wat ei en bestrooi met poedersuiker. Bak de taart 45 minuten in de de oven op 170 graden. Je kunt de taart warm of koud eten met ijs, crème fraîche of slagroom. Zorg in ieder geval dat je er niet met 10 man van moet eten want dan heb je zeker niet genoeg;-)

Smullen maar!
GM

No comments:

Post a Comment